SK1: Professionele Sportkundige identiteit
De Sportkundige heeft een professionele identiteit waarin hij zijn sporteigenheid koppelt aan onderzoekend- en creërend vermogen en daarmee de eigen en collectieve kennis van de beroepsgroep en -domein blijven ontwikkelt. Hij (ver)kent mogelijkheden in dynamische contexten op zoek naar dialoog en co-creatie op verschillende niveaus om waarde te creëren. Hij positioneert en profileer daarin de rol van de Sportkundige.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tijdens mijn stageperiode afgelopen jaar wilde ik iets achterlaten in de wijk waar de wijk ook echt iets aan heeft. Aan het begin van mijn stage heb ik de wijk verkend, tijdens het verkennen zag ik twee moestuintjes die er aardig verwaarloosd bij lagen. Hierdoor kwam ik op het idee om een lesprogramma te maken voor de moestuinen, zodat mensen gericht bezig kunnen met gezonde voeding. Na een positieve reactie van mijn stagebegeleider (Jort van Straten) zijn we gaan bedenken wat er allemaal mogelijk is met de moestuin en hoe we ervoor konden zorgen dat ons doel "Het vergroten van de gezonde leefstijl" konden waar maken.
Ik wist dat in de wijk Assen-Oost een groene middelbare school is, namelijk Terra Assen. Ik heb toen contact gezocht met Terra Assen om het over dit lesprogramma te hebben. Hier kwam ik erachter dat Terra zelf geen moestuin had, maar dat ze hier wel behoefte aan hebben.
Ik heb toen mijn plan aangepast en heb toen besloten om het plan te schrijven voor de Eetbare tuin. Ik heb toen overlegd met Jort of dit ook kon. De middelbare school beslaat ook de doelgroep van JOGG, dus het kon. Mijn taak was uiteindelijk om het plan te schrijven en hier zoveel mogelijk informatie omheen te verzamelen.
Om het plan te schrijven had ik informatie van de docenten en de leerlingen nodig. Ik heb toen een email gestuurd naar alle docenten met de vraag wat zij in een eetbare tuin zouden willen hebben en hoe zij de Eetbare tuin kunnen gebruiken in hun vakken. Hier kwamen positieve reacties op van docenten op verschillende vakgebieden. Ook vroeg ik dezelfde vragen aan de leerlingen. Hier kwamen ook veel leuke ideeën naar voren.
Ik ben niet alleen op Terra Assen bezig geweest. Ook heb ik mijn idee gepitchd op de basisscholen en op ouderen centrum de Vijverhof. Hier kwamen ook erg positieve reacties en was zeker interesse om samen te werken.
Ik heb het plan opgeleverd aan de directie. Het is nu aan hun de taak om te bepalen of ze het eens zijn met het plan. Bij goedkeuring wordt de Eetbare tuin gerealiseerd in de Zomervakantie. Wat nu al een resultaat is van de Eetbare tuin is dat ik veel mensen al heb kunnen bereiken betreffende gezonde leefstijl. De docenten weten nu dat ze hun vak kunnen gebruiken met betrekking tot gezonde leefstijl en veel leerlingen zijn zich nu ook al bewuster van gezonde leefstijl.
Ik ben trots op wat ik heb neergezet. Ik ben blij dat ik voor dit project heb gekozen ondanks dat het af en toe wat lastig was qua invulling van de opdrachten. Ik heb uiteindelijk een mooi plan neergezet en ik heb gezorgd voor het bewust worden van de gezonde leefstijl.
Als de Eetbare tuin er eenmaal staat, dan heb ik gezorgd voor een blijvend iets waar de hele wijk profijt van heeft.
Ik heb mij als Sportkundige vooral ontwikkelt richting de maatschappelijke en gezondheidskant. Dit komt omdat ik stage heb gelopen binnen een welzijnsorganisatie. Binnen deze organisatie wordt er veel gedaan met maatschappelijke problemen. Zo heb ik sportactiviteiten georganiseerd voor kinderen die wegens financiële problemen niet de mogelijkheid hebben om te sporten op een sportvereniging. Ook wil ik mijn Eetbare tuin gebruiken voor mensen die in de winkel de groentes te duur vinden.
De gezondheidswaarde heb ik zelf in de activiteiten verwikkeld. Zo heb ik tijdens sportactiviteit uitleg gegeven over wat gezond is en wat niet. Dit laat ik vervolgens ook terug komen in de activiteit. Ik deel bijvoorbeeld bidons uit en zorg ervoor dat er een tappunt is, zodat de kinderen water kunnen drinken.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bewijslast
Maak jouw eigen website met JouwWeb