Identiteit - Wie ben ik?
Als ik naar mijzelf kijk dan zie ik een vriendelijke, behulpzame en sportieve student. Van mijzelf ben ik redelijk introvert, dit maakt dat ik vaak eerst de kat uit de boom. Naast dat ik introvert ben, ben ik ook een denker. Voordat ik actie onderneem wil ik eerst het liefst afwegen wat de beste optie is. In sommige gevallen werkt dit in mijn nadeel, zo wordt ik weleens overruled door de extroverte mensen en de doeners en beland ik op de achtergrond. Toch vind ik dit niet negatief aan mijzelf. Doordat ik een denker ben bekijk ik een situatie vanuit meerdere hoeken, hierdoor kom ik tot meerdere oplossingen waaruit ik vervolgens de beste kan kiezen. Dat ik introvert ben zorgt ervoor dat ik goed kan luisteren, hierdoor kunnen de mensen die ik probeer te helpen goed hun verhaal kwijt, zonder dat ik voor hun probeer in te vullen wat er opgelost moet worden.
In mijn vrijetijd doe ik aan handbal. Dit is een echte teamsport, waar niet 1 iemand de held kan zijn. Iedereen moet voor elkaar werken en waar de één een steek laat vallen moet de ander bijspringen. Dit maakt dat ik een teamspeler ben. Tijdens de opleiding werk ik ook het best in groepsverband. Het werken in groepsverband zorgt er namelijk voor dat ik mijn teamgenoten niet teleur wil stellen en een zo’n goed mogelijk resultaat neer wil zetten.
Kwaliteiten - Wat kan ik?
Zoals al benoemd bij het kopje identiteit ben ik een sportieve, behulpzame en medelevend persoon. Iemand die het best tot zijn recht komt in teamverband en die dan voornamelijk de rol van denker op zich neemt.
Tijdens de opleiding heb ik een hoop kennis opgedaan over sport en over de gezonde leefstijl. Aan het begin van de opleiding vond ik sport vooral belangrijk om het sporten zelf, maar tijdens jaar 2 zag ik in dat sporten meer dan alleen een balletje gooien met vrienden is. Doormiddel van sport kunnen naast fit blijven ook andere problematieken worden aangepakt. Zo kan sport worden ingezet tegen eenzaamheid onder ouderen, eenheid creëren onder jongeren en is het een vorm van ontspanning waar iedereen baad bij heeft.
Betrokkenheid - Wat wil ik?
De gezonde leefstijl is voor mij erg belangrijk en ik vind het ook leuk om dit over te brengen op anderen. Als ik een positieve verandering kan aanbrengen in iemands gedrag haal ik hier erg veel plezier uit. Zo waren er tijdens mijn stage in jaar 2 kinderen die vanwege financiële redenen niet konden sporten. Toen heb ik samen met mijn stagebegeleider een programma opgezet om samen met deze kinderen te sporten. Uit het feit dat ik deze kinderen kon laten ervaren hoe leuk sport is en hun ook zien genieten van het feit dat ze konden sporten haalde ik erg veel plezier.
Tijdens het vak Vitale Stad ben ik erachter gekomen dat het beleid op stad/ gemeentelijk niveau mij het meest trekt. Ik vond het tijdens dit vak interessant en leerzaam om te kijken hoe je verandering kan aanbrengen op gemeentelijk niveau. Deze verandering hoeft ook niet direct te maken te hebben met sport, maar kan ook indirect effect hebben op de gezondheid van de bevolking. Zo kan je zorgen voor betere infrastructuur om ongeorganiseerde sport te faciliteren of zorg je voor een schonere omgeving, zodat de bevolking minder stress ervaart.
Moreel kompas - Wat vind ik?
Zoals eerder benoemd vind ik de gezonde leefstijl erg belangrijk. Bij de gezonde leefstijl vind ik het belangrijk dat de persoon zelf gemotiveerd is om gezond te zijn en dat de gezonde leefstijl dus niet opgedrongen wordt. Ik ben namelijk van mening dat als de gezonde leefstijl bij iemand wordt opgedrongen de kans van slagen niet heel groot is. Daarnaast denk ik dat kleine stapjes in de juiste richting beter werken dan grote. Veranderen is namelijk erg lastig, dus als je je gedrag langzaam aanpast heeft dit een grote kans van slagen.
Wat ik ook belangrijk vind is dat er niet altijd gestreefd wordt naar het perfect plaatje. Het is natuurlijk hartstikke mooi als iemand het perfecte plaatjes bereikt (hiermee bedoel ik veel water drinken, 10.000 stappen per dag etc), maar niet iedereen behaalt dit perfecte plaatje. Het kan voor mensen demotiveren als de lat bij het perfecte plaatje wordt gelegd en als ze dit vervolgens niet halen. Ik denk dat het daarom ook toegejuicht moet worden als iemand bijvoorbeeld in plaats van cola overstapt op ranja en in plaats van met de auto naar het werk de fiets pakt.
Gedrag - Wat doe ik?
In het werkveld stel ik mij sportief en professioneel op. Mensen kunnen bij mij terecht met sport en gezonde leefstijl gerelateerde vragen. Binnen mijn stages probeer ik met mijn gedrag de mensen om mij heen te beïnvloeden. Zo heb ik tijdens mijn stages mensen uitgenodigd om met mij een lunchwandeling te doen. Als ik met kinderen werk sta ik actief voor de groep en probeer ik iedereen te enthousiasmeren, ook let ik hier op mijn taalgebruik en mijn houding naar anderen toe. Met mijn gedrag zorg ik ervoor dat de kinderen zich spiegelen aan mijn gedrag.
Omgevingsbewustzijn - Waar pas ik?
De maatschappelijke en gezondheid kant van de sport trekt mij het meest. Doormiddel van beleid vind ik het leuk om mensen een gezondere leefstijl aan te bieden. Ik zie mijzelf daarom voor een gemeente of instantie (zoals huis van de sport, sport 050) werken waar je doormiddel van beleid mensen kan helpen. Op deze manier kan je voor veel mensen iets betekenen als het gaat om gezonder worden. Toch wil ik niet de hele dag achter een bureau zitten om plannen te bedenken hoe ik mensen kan helpen. Ik zou graag samen met de mensen plannen willen bedenken. Ik heb namelijk tijdens mijn stage in jaar 2 geleerd dat een plan er fantastisch uit kan zien op papier, maar als je geen draagvlak hebt onder de mensen kom je nergens. Ik vind het dus belangrijk om samen met de mensen tot bepaalde interventies te komen. Op deze wijze is de kans van slagen een stuk groter.
Maak jouw eigen website met JouwWeb